Hogyan azonosíts egy problémát és találd meg rá a megoldást?

Most itt vagyok! Írd fel ezt valahová nagy betűkkel, hogy minden nap szembe jöjjön veled. Miért? Mert ez emlékeztetni fog a következőkre… Nem számít honnan jöttél, hová tartasz, mivel foglalkoztál eddig. Semmiről nem késtél le, és nem is érkeztél túl korán!

Nincs értelme hibásan megválasztott problémákkal foglalkozni. Általában, úgy határozzuk meg a problémáinkat, hogy valami hiányzik.

Ismerős érzés, ugye? Azonban mindenkinek hiányzik valami, mindig! Neked is vannak problémáid, a barátaidnak is vannak problémái, és igazából a Földön élő összes embernek vannak problémái. A legfontosabb ezért annak eldöntése, hogy melyik problémával kell foglalkoznod, hiszen akár egy életet is elvesztegethetsz arra, ha a rossz problémát választod.

A probléma megtalálása + a probléma megoldása = elégedett élet

Milyen problémák vannak, és hogyan kezeld őket:

1. Vannak a gravitációs problémák:

Ezek valójában nem is problémák, mert nem kezelhetők. Sokszor problémának látjuk őket, de akárcsak a gravitációval, ezzel sem tudunk mit kezdeni. A gravitációs problémák, az élet kész tényei. Nem lehetsz például sebész 1 év tanulással. Hiába akarod, hiába teszel meg mindent. Egyszerűen ehhez többet kell tanulni. A gravitációs problémákra az egyetlen lehetséges reakció az elfogadás.

2. Vannak horgony problémák:

Ezek általában sokáig meg nem oldott problémák, amik a hajó horgonyához hasonlóan egy helyben tartanak minket, és akadályozzák a mozgásunkat. A gravitációs problémákkal ellentétben viszont ezeken tudatosan lehetne változtatni. Alapvetően ezt a jelenséget az okozza, hogy leragadunk az első gondolatnál és ahhoz mérünk mindent, miközben ez nem tükrözi a valóságot. Aki a rossz megoldásnál horgonyoz le, annak a helyzete elkerülhetetlenül tovább romlik. Kezelhető problémából ne csinálj horgonyproblémát.

3. Végül pedig vannak felnagyított problémák:

Ezek azok a problémák, amelyeknek nagyobb feneket kerítünk, mint az valójában érdemelne. A hétköznapokban talán erre a problématípusra pazaroljuk a legtöbb időnket. Akarunk valamit, de okokat keresünk, hogy inkább a kényelmünknél maradjunk és lemondjuk róla. Belső játszmák… így is hívhatnám őket.

Az életed és az útkeresésed akkor válik érthetővé, ha sikerül időben beazonosítanod a problémáid típusát. Mert ennek köszönhetően értelmezni és megoldani is képes leszel őket.

Milyen gyakran történik meg, hogy belekapaszkodunk az első gondolatba, és úgy véljük, minden választ tudunk arra, aminek valójában soha nem néztünk utána? Milyen gyakran próbáljuk megvizsgálni magunkban, hogy valóban a megfelelő problémával foglalkozunk-e?

Íme egy gondolat, amellyel rengeteg időt – hónapokat, éveket – spórolhatsz meg: a valóságról van szó, amely ellen az emberek foggal-körömmel, minden erejükkel küzdenek. Ugyanakkor bárhogy vitatjuk, bármit teszünk, mindig a valóság győz. A valóságot nem gyűrhetjük le, nem verhetjük át, és nem alakíthatjuk a saját akaratunk szerint. A lényeg tehát, hogy ne ragadj le ott, ahol esélyed sincs a sikerre!

Picture of Szalanczi Zsolt

Szalanczi Zsolt

Szalánczi Zsolt vagyok, a Netreviszem alapítója. Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem, remélem, sikerült ismét értékes ötleteket adnom a számodra. Főként WordPress-szel és online marketinggel kapcsolatos cikkeket írok. Ezek sokat segíthetnek neked abban, hogy olyan weboldalakat készíts, amelyek minél gyorsabban minél közelebb visznek a céljaidhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

A 28 legjobb eszköz szabadúszóknak (2021)

Ebben a bejegyzésben szeretnénk áttekinteni a szabadúszók számára készült legjobb eszközöket, amelyek segítségével időt és energiát takaríthat meg. Ne feledje: ez valójában az üzleti élet minden

A hatékony online marketing 7 legfőbb alapelve

Minőségi tartalmat kell készítened a célközönségednek – nincs olyan marketinges rendezvény vagy előadás, ahol ne hangozna el ez a kijelentés. Bármikor szóba kerül a tartalommarketing,

HelloPack Wordpress bővítmények

Hozzáférést, és magyar támogatást biztosít a legjobb prémium WordPress bővítményekhez. Olyan eszközökhöz kapsz támogatást/ aktiválást mint Elementor Pro, LearnDash, WooCommerce Memebership és még sokminden más.

Értesülj első kézből!

Netrekész Herok
Mi van benne:
19.800 Ft helyett

9.900 Ft