8+1 dolog, ami visszahúz a terveid megvalósításában

Az előző nyáron készítettünk egy kutatást a BoldogÉn Tábor több mint 20.000 követője között. A kutatás célja az volt, hogy megértsük azokat a hátráltató tényezőket, amik visszahúznak minket a terveink megvalósításában.

A kutatást végül közel ezren töltötték ki, amiért rettentesen hálásak vagyunk, köszönjük!  A visszaküldött válaszokból összeszedtük a top 9-et, amik a leggyakrabban merültek fel a legtöbb esetben. Persze a dolog sok esetben szofisztikáltabb, de erre a 9 dologra mindenképpen visszavezethető az összes visszahúzó erő, ami miatt még mindig nem a terveink szerint alakul az életünk. Vágjunk is bele, íme a 9 lehúzó leggyakoribb visszahúzó ok…

A kutatás két nagyon egyszerű kérdésből állt:

„Perpill mi a legnagyobb problémád, ami megakadályozza Neked, hogy azt az életet éld, amire igazán vágysz?”

„Ha találkoznál velem egy kávéra, akkor mi lenne az a 2-3 kérdés amiben mindenképpen kikérnéd a tanácsom és segítségem?”

1. Fogva tartanak a félelmeim

A leggyakoribb visszahúzó erő mi magunk vagyunk. A félelmeink nagyon durván képesek visszatartani attól az élettől, amire legbelül vágyunk. Sokszor nem merjük megtenni az első lépést a céljaink és a terveink felé, pusztán azért, mert nem érezzük elég biztonságosnak hozzá az adott körülményeket. Viszont ha félelmekkel teli életet élünk, akkor folyamatosan harcban fogunk állni önmagunkkal, hiszen az önmagukról alkotott belső kép és a valóság nem egyezik meg.

2. Elhagyott az akaraterőm

A gyenge akarerő a második leggyakoribb visszahúzó erő. Ez mindenkire igaz, aki úgy érzi, hogy már régóta egy helyenbe toporog. Ha egymást követik az unalmas és fárasztó hetek és kilátástalan jövő, akkor az akaraterőnk elhagyott minket. Ha már hétfőn a pénteket várod, akkor itt az ideje szembenézned önmagaddal és az akaraterőd hiányával. Az akaraterő egy fejleszthető tulajdonság, senki sem kapta ajándékba. Ha többet akarsz az élettől, mint amiben most részed van, akkor itt az ideje a tettek mezejére lépni. Mert a hétfők maguktól nem fognak vidám dologgá válni!

3. Nincs időm magamra és a céljaimra

Pedig az időnkkel nincs baj soha. A baj mindig a hozzáállásunkkal van. Bocs, de ez az igazság, kár is lenne szépíteni. A problémák megoldása soha nem sikerülhet azon a szinten, ahol létrejöttek. Így az időnk kezelésének a megoldása sem feltétlenül a napjaink „hatékonyabb” beosztása miatt fog megvalósulni.

4. Úgy érzem semmire nincs pénzem

Mindig csak az a kurva pénz mi? Ezt az érzést talán túl jól ismerem… mert annyit ültem már a padlón üres zsebbel én is, hogy abból már egy életre elég volt. Ha alig jutunk levegőhöz a pénzhiány miatt, akkor bár elsőre valószínűleg úgy tűnhet, hogy ezt a problémát kizárólag csakis a pénz oldhatja meg, de ez nem igaz. A pénz valójában csak egy eszköz, ami kapcsolatban áll azzal a dologgal, amit nap mint nap csinálunk és azzal, ahogy ehhez a dologhoz viszonyulunk. Az igazság az, hogy a pénz nem változtatja meg senkinek az életét, pusztán csak arra képes, hogy a jelenlegi szinteden megoldja a problémáink. De problémák akkor is lesznek, ha van pénz…

5. Fojtogató önbizalomhiány

Sokan érzik úgy, hogy nem tudnak érvényesülni. hogy nem merik megmutatni önmagukat a világnak, és nem vállalják fel a véleményüket sem mások előtt. Ezek mind az önbizalomhiány jelei. Tudom, mert 10-12 évvel ezelőtt én is ezzel a problémával küzdöttem minden nap. Az összes visszatartó erő közül, talán az önbizalomhiány a legalatomosabb, mert a jelenségnek a gyökere nagy mélyre húzódhat. Sok esetben, akár még szakembereknek is sokáig tart feltárni a probléma okát. De dolgozni mindenképpen szükséges rajta. Hiszen önbizalom nélkül semmi nem vár ránk az életben, azon kívül, hogy mindig úgy fogjuk érezni, kihasználnak minket.

6. A megfelelési kényszer

Előfodlhat az is, hogy mások véleménye túl nagy befolyással van az életünkre. Ez a jelenség gyakran kéz a kézben jár az önbizalomhiánnyal. Nagyon sokan nem mernek önmaguk lenni egészen egyszerű, hétköznapi szituációkban sem. Pusztán azért, mert félnek mások véleményétől. Negatív kritika? Rossz visszajelzés? Vagy csupán egy nemtetszét kinyilvánítása? Ezek mind szubjektív dolgok és amíg ezt nem értjük meg, addig a megfelelési kényszer el fogja rabolni az álmainkat. Az igazság megértésében talán segít, ha elmondom, hogy az emberek valójában leszarják mit csinálunk, mert mindenki csak saját magával van elfoglalva. Ez az igazság! Igaz, időbe telt nekem is, mire ezt megértettem.

7. Egy szar munkahely

Elég gyakran hallani ezt is… Sok embernek nem fekszik az a munka amit csinál. És persze ritkán hagyja bárki is ott a melóhelyét függetlenül attól, hogy nem érzi jól magát. Miért? Mert képesek vagyunk újra meg újra olyan kifogásokat gyártani, amivel meggyőzzük önmagunknak a maradás mellett. Sok a kiadás… Ott a gyerek… Fizetni kell a hitelt… Stbstb… Mind mind olyan kifogás, ami fogva tart, pedig a kifogások helyett megoldásokat is gyárthatnánk – hiszen azzal előbbre lennénk. A szar munkahely olyan, mint egy kalitka nyitott ajtóval. Csak ratjunk múlik, hogy mikor sétálunk ki belőle, senki máson.

8. Saját vállalkozás hiánya

Meglepő módon a kutatásban elég gyakran előfordul az is, hogy a saját vállalkozás hiánya okozza a visszahúzó erőt a céljaink elérése érdekében. Sokan érzik úgy, hogy lépnének egy szar munkahelyről – ahogy arról az előbb is szó volt -, viszont kevesen lépik ezt meg. Gyakori jelenség a fenti visszahúzó erőkből, több is visszatart mineket, így nem maradunk a rossz melóhelyen, miközben esténéként a saját vállalkozásunk álmát dédelgetjük. Tehát ez a pont nem is igazán egy konkrét visszahúzó erő, hanem inkább a többi visszahúzó erőből fakadó vágy megtestesítóje.

+1. Kevés és rossz minőségű ügyfél

És az utolsó pont is egy picit kakukktojás, de mégsem annyira, mint az előző. Ugyanis ha már van saját biznisze az embernek, akkor szemsülhet a kevés és/vagy a rossz minőségű ügyfél problémájával. Amire szintén könnyű ráfogni, hogy miuttuk nem érjük el a céljainkat – vagyis visszahúznak minket.Pedig egy vállalkozás mindig pontosan akkora, mint amekkora tudással és alázattal rendelkezik a vezetője. Ha úgy érezzük, hogy nincs elég ügyfele a vállalkozásunknak vagy nem hasít annyira, amennyire azt valójában szeretnénk, akkor ideje kicsit megvizsgálni a gondolkodásmódunk! Az esetek döntő többségében pusztán a gondolkodásmódunk megváltoztatásával elképesztő eredmények érhetők el! Hogy miért nem csinálja akkor mindenki? Mert a változáshoz változtatni kell megtanulni, ami viszont talán a legfájdalmasabb lépés mindenki számára.

Picture of Szalanczi Zsolt

Szalanczi Zsolt

Szalánczi Zsolt vagyok, a Netreviszem alapítója. Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem, remélem, sikerült ismét értékes ötleteket adnom a számodra. Főként WordPress-szel és online marketinggel kapcsolatos cikkeket írok. Ezek sokat segíthetnek neked abban, hogy olyan weboldalakat készíts, amelyek minél gyorsabban minél közelebb visznek a céljaidhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

A 28 legjobb eszköz szabadúszóknak (2021)

Ebben a bejegyzésben szeretnénk áttekinteni a szabadúszók számára készült legjobb eszközöket, amelyek segítségével időt és energiát takaríthat meg. Ne feledje: ez valójában az üzleti élet minden

A hatékony online marketing 7 legfőbb alapelve

Minőségi tartalmat kell készítened a célközönségednek – nincs olyan marketinges rendezvény vagy előadás, ahol ne hangozna el ez a kijelentés. Bármikor szóba kerül a tartalommarketing,

HelloPack Wordpress bővítmények

Hozzáférést, és magyar támogatást biztosít a legjobb prémium WordPress bővítményekhez. Olyan eszközökhöz kapsz támogatást/ aktiválást mint Elementor Pro, LearnDash, WooCommerce Memebership és még sokminden más.

Értesülj első kézből!

Netrekész Herok
Mi van benne:
19.800 Ft helyett

9.900 Ft