6 produktív módszer – Így kezdd a napod!

Rengeteg kutatási eredmény mutatja, hogy a napunkra a legnagyobb hatással az van, ahogyan a reggelünket indítjuk. A reggeli rutin minden sikeres és boldog ember életében alapvető fontosságú. Ez a reggeli rutin mindenkinel más lehet, és mindenkinél más működhet. Azonban van pár dolog, ami garantáltan megváltoztatja a napjaid produktivitását, ha beépíted a reggeleidbe.

Nézzük, mik ezek:

Meditálj

A legtöbb embernek az első dolga ébredés előtt, hogy megnézze a telefonját. Ott van rögtön mellettük az éjjeliszekrényen egy karnyújtásnyira, és rögtön az emailjeiket és a közösségi média felületeket olvassák. Ez azonban egyáltalán nem megfelelő kezdése a napnak.

Az agyunk ébredés után még kb fél óráig alfa állapotba van, ami egy mélyebb tudatállapot, nem teljesen ébrenlét még, amit bétának hívunk. Éppen ezért az ébredés utáni kb fél óra a legmegfelelőbb időszak egy nap a meditációra, hiszen ilyenkor az agyad sokkal fogékonyabb lesz mindenre. Persze nem kell a meditációdnak fél órát tartania, lehet 10-20 perc is. A lényeg mindig a rendszeresség, sosem a hosszúság! Sokkal jobbat teszel magadnak, ha minden nap 5-10 percet áldozol erre, mintha csak néha jutna eszedbe, de akkor fél órára.

És hogyan meditálj? Nos, erre rengeteg módszer van és nincs olyan, hogy jó vagy rossz. A meditáció lényege önmagunk megfigyelése, a jelen pillanat megélése. Az is meditáció, ha a légzésedet figyeled, ahogyan kifújod és beszívod a levegőt, és közben megpróbálsz nem gondolkodni. De kipróbálhatsz vezetett meditációkat is, rengeteg elérhető van a YouTube-on magyar és angol nyelven is.

Ja, és meditálni nem csak úgy lehet, ahogyan a képen van! Az is meditáció, ha az ágyban fekszel, vagy csak egy széken ülsz és befelé figyelsz. Nem a pozíció a lényeg, hanem a befelé figyelés.

Ez a meditáció pedig garantáltan energiát is fog adni a napra!

Adj hálát

A hála segít abban, hogy pozitív gondolkodásmódba helyezd az agyad a napra. A legjobb, ha le is írod, hogy miért vagy hálás, azaz hála listát írsz. Ne gondolj nagy dolgokra, sőt, a legjobb az, ha megtalálod a napodban azokat a kis dolgokat, amikért érdemes hálásnak lenned. Ez segít egy pozitív látásmód kialakításában.

Minden reggel ülj le és írj le pár dolgot, amiért hálás vagy az előző nap során. Igyekezz meglátni a szépet a kis dolgokban, például, hogy a párod készített neked vacsorát és érezd is át a hálát, ne csak automatikusan körmöld le a mondatokat, hogy letudd ezt a rutint.

Reggelizz nyugodtan

A reggeli a napod legfontosabb étkezése. Fontos, hogy ellásd megfelelő tápanyagokkal a szervezed az előtted álló hosszú napra. Sokan sajnos a reggelit hanyagolják el a leginkább, nem is reggeliznek, vagy csak útközben bekapnak egy péksütit.

Sokkal jobbat teszel magadnak, ha időt szánsz a reggelire. Egy zabkását vagy rántottát elkészíteni semeddig nem tart és biztosan sokkal több tápanyagot kapsz belőlük, mint a cukros pékárukból. A zabkását beteheted a mikróba és megfejelheted pár gyümölccsel és magvakkal. A rántottához pedig fogyassz zöldségeket!

Mozogj

Ha mozgással indítod a napod, garantáltan energikus leszel utána egész nap! A mozgásnak pedig több formája is lehet. Elviheted a kutyát egy hosszabb sétára, elmehetsz egyet kocogni, jógázhatsz vagy nyújthatsz, esetleg egy erősítő edzés is lehet, ha belefér az idődbe. A lényeg, hogy szánj rá valamennyi időt, ez a gondolkodásodra és a produktivitásodra is tuti pozitív hatással lesz! Lehet, hogy már kávéra sem lesz szükséged 

Írj tennivalók/célok listát

Gyakran már attól görcsbe szorul a gyomrunk, hogy felkelünk reggel és eszünkbe jut, hogy mennyi tennivaló vár ránk. Ennek elkerülése érdekében azt javaslom, hogy már előző este, vagy reggel írj magadnak egy tennivalók/célok listát aznapra. Ezen a listán legyen minden, amit el akarsz végezni aznap, legyen az munka, család stb. Minden kerüljön ide, hogy pontosan lásd, mi vár rád.

Priorizálj

Ez a pont kapcsolódik az előzőhöz. Ha a tennivalók listád túl hosszúra sikerült és úgy érzed, ennyi biztosan nem fog beleférni, akkor priorizálj. Mi az, ami mindenképp fontos? Mi várhat még egy napot, vagy akár egy hetet is?

Ha felteszed ezeket a kérdéseket, biztosan találsz olyan tennivalókat, amelyeket egyáltalán nem életbevágó aznap megcsinálni és nyugodtan átteheted későbbre. Így biztosan összeszedettebben és nyugodtabban vágsz neki a napnak és hatékonyabb is leszel!

Picture of Szalanczi Zsolt

Szalanczi Zsolt

Szalánczi Zsolt vagyok, a Netreviszem alapítója. Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem, remélem, sikerült ismét értékes ötleteket adnom a számodra. Főként WordPress-szel és online marketinggel kapcsolatos cikkeket írok. Ezek sokat segíthetnek neked abban, hogy olyan weboldalakat készíts, amelyek minél gyorsabban minél közelebb visznek a céljaidhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

A 28 legjobb eszköz szabadúszóknak (2021)

Ebben a bejegyzésben szeretnénk áttekinteni a szabadúszók számára készült legjobb eszközöket, amelyek segítségével időt és energiát takaríthat meg. Ne feledje: ez valójában az üzleti élet minden

A hatékony online marketing 7 legfőbb alapelve

Minőségi tartalmat kell készítened a célközönségednek – nincs olyan marketinges rendezvény vagy előadás, ahol ne hangozna el ez a kijelentés. Bármikor szóba kerül a tartalommarketing,

HelloPack Wordpress bővítmények

Hozzáférést, és magyar támogatást biztosít a legjobb prémium WordPress bővítményekhez. Olyan eszközökhöz kapsz támogatást/ aktiválást mint Elementor Pro, LearnDash, WooCommerce Memebership és még sokminden más.

Értesülj első kézből!

Netrekész Herok
Mi van benne:
19.800 Ft helyett

9.900 Ft